2009. április 28., kedd

Ami kimaradt

Kimaradt egy mondat az esti beszélgetésből, később jutott eszembe:
Anya, ha mind a négyen egyszerre meghalunk, senki nem lesz szomorú.

Hát én már ezektől a mondatoktól szomorú leszek, pedig az élet természetes rendje, hogy a gyerekek próbálják megérteni a világot. Jó lenne, ha úgy fogadnák magukba az élet-halál kérdését, mint természetes dolgot. Ami miatt, persze, szomorú az ember, de ha belülről, mélyen érzi, hogy ez a rend része, akkor nem zavarodik össze. Talán.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gyermeknek a lényeg, hogy MOST szeretjük (örülünk neki), bízhat bennünk, számíthat ránk és ő is szerethet minket.
Felnőtt/öreg tudja, hogy öröklét van, mert az "alkotásaink", melyekben végleg benne vagyunk (ki mit hozott létre, ami őelőtte nem volt), MEGMÁSÍTHATATLANUL, ÖRÖKRE megmaradnak.

Zsuzsa írta...

Szerintem is az a legfontosabb, hogy szeressük, örüljünk neki. De engem is szerettek, nagyon örültek nekem, van is ezért egyfajta lelki biztonságérzetem, de a halálhoz mégsem úgy állok, ahogy az megnyugtató lenne. Sőt!
Úgy érzem, bizonyos mértékben ez is alakitható a gyermekekben, meg lehet tanitani szembenézni a halállal, hogy ismerje. Nekem erőt kell vennem magamon még akkor is, amikor a macska haláláról van szó, de úgy érzem, fontos megbeszélni vele, hiszen érdekli, foglalkoztatja, nem lehet válasz nélkül hagyni a kérdéseket.

Zsuzsa írta...

Mármint Julcsival kell megbeszélni, nem a macskával:) Bár lehet, hogy a másik macskát is foglalkoztatja a dolog, vele is beszélgetünk néha:)

Névtelen írta...

Akinek kisgyermekei vannak, az még nem végezte el a dolgát - fel kell nevelni őket és még annál is tovább ...
"A győztesek és a vesztesek kö­zöt­ti különbség csupán annyi, hogy a vesztesek ar­ra gondolnak, a­mi­től félnek, a győztesek pedig ar­ra, amit el akarnak érni." (Alan Houel-Christian Godefroy: Ho­gyan bánjunk nehéz em­be­rekkel? Bagolyvár Könyvkiadó, Budapest, 1995., 83. o.)

MÁS:
2007. május 12.
Mi is az az ugikaci?
http://www.hotdog.hu/video/video.hot?v_id=72107
Bejegyezte: Zsuzsa dátum: 20:47 0 megjegyzés

Jó lenne tudni, mi az ugikaci, de ez a link nem működik!
U.I.: A gyerekek MINDENT megértenek (mert mindent ismerni/tudni/érteni akarnak).

Zsuzsa írta...

Hááát, az ugikacis linkkel nem sokat veszitenek az olvasók..., van egy bugyuta dalocska a neten, a gumimaci, amit Julcsi nagyon szeretett és ugikacinak hivott hajdanán.

Névtelen írta...

Köszönöm :)