2010. október 24., vasárnap

Hittan, templom, és hasonlók

Amikor Monorra jöttünk, elkezdtem járni a református templomba, ahol nagyon szeretjük a lelkészéket, és az oda járókat is. Közben viszont rájöttem, hogy nekem hiányzik a katolikus rítus, arra is szükségem van, nem csak szavakra. Így aztán most a katolikus templomba járunk (mármint hármasban a lányokkal). A lányok is szeretik, Marika néni mesél nekik közben, rajzolgatnak.
Így esett, hogy az én katolikusnak keresztelt lányom most református hittanra jár az oviban, és a katolikus templomba misére. A református lányom pedig csak a templomba jár.
Engem nem különösen zavar ez a helyzet, legyenek ott, ahol jól érzik magukat. Hittanra nem is járatnám őket, csak Julcsi szeretne. Tavaly sem én döntöttem el, hogy járnak, hanem ők, nekem akkor szóltak csak, amikor már két hete jártak.
Julcsit János atya keresztelte, aki azóta püspök lett. A múlt héten találkoztam vele, és megkérdezte, meghívom-e majd hozzánk. Azóta is azon gondolkodom, vajon jól értettem-e, és ha igen, akkor hogyan is. Püspök még sosem járt nálunk, félek, unatkozna. Amikor hajdan a Rózsa utcában többször járt nálunk, sokat mókáztunk együtt, játszottunk, sütiztünk, beszélgettünk, a közösségből többen eljöttek ilyenkor. Meg hát ott volt a közösség semmivel össze nem hasonlítható szellemisége a háttérben. De most családanya vagyok, egy rendkívül izgalmas és szórakoztató családapával élek, aki azonban első találkozáskor ritkán csillogtatja meg személyisége izgalmas oldalát (és ha igen, ahhoz sincs mindenkinek radarja), inkább olyannak látszik, mint aki csendesen tűr.
Pedig János atyát tényleg bármikor szívesen látom, gondolkodom valami programon. Már ha egyáltalán valóban ráér.
Végülis indiai szerzetes már járt nálunk nemrég, neki még zongorázott is Karcsi. Az volt a legviccesebb, amikor az éppen itt tartózkodó kínaiakkal üdvözölték egymást. Igazán nem mondhatjuk, hogy kisvárosi életet élünk.

3 megjegyzés:

aarkus írta...

" Püspök még sosem járt nálunk, félek, unatkozna." - Ez díjnyertes mondat, Zsuzsa! :-)))

Zsuzsa írta...

Pedig csak a valóság:)))

Virag írta...

Ja ja ötöst neki:) Puszik